Blogopmaak

Met deze podcasts ga je fluitend het fileseizoen in

Marvin Jacobs • okt. 29, 2019
‘Professor Podcast’ Marvin Jacobs tipt de beste podcasts op LINDA.nl. Fijn nu het fileseizoen in volle hevigheid is losgebarsten. Vanaf nu geen irritatie meer als je stilstaat op de weg. 
FIJNE PODCASTS
De klok een uurtje terug, vroeg donker, vallende bladeren, regen en dan ook nog eens die vreselijke files. De laatste maanden van het jaar zijn steevast het allerdrukst op de weg. Maar geen paniek. In plaats van dat je je al stapvoets rijdend zit op te winden, kun je er ook quality time van maken – mét een paar fijne podcasts.


DEVENTER MOORDZAAK
Weinig moordzaken in Nederland hebben zoveel stof doen opwaaien als de Deventer Moordzaak. De weduwe Jacqueline Wittenberg wordt in 1999 vermoord. Haar financieel adviseur Ernest Louwes wordt veroordeeld voor de moord, maar hij beweert – tot op de dag van vandaag – onschuldig te zijn. Journalisten van de regionale krant de Stentor zetten alle verwikkelingen rond deze grootse zaak op een rij in een vierdelige serie. Ook al is ’t een jaren oude zaak, de wanneer je het hele verhaal achter elkaar hoort, blijf je je verbazen.

KROKANTE LEESMAP
Sinds een kleine twee jaar nemen Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries elke week de bladen door en bespreken ze de meest ‘krokante’ artikelen. En dat is buitengewoon grappig. Ze weten namelijk vaak de obscuurste bladen te vinden. Neem Klooster! over – jawel – de kloosterlifestyle. Wat de podcast vooral sterk maakt, is dat het drietal feilloos op elkaar is ingespeeld. Allemaal hebben ze een duidelijke rol met Van Roosmalen als nukkige vijftiger, Veldhuizen die de boel ontregelt en De Vries zorgt voor de structuur. En het bespreken van de bladen? Ach, dat is gewoon een fijne gespreksaanleiding.

THE MYSTERIOUS MR. EPSTEIN
Het was schokkend nieuws afgelopen jaar toen aan het licht kwam dat de Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein jarenlang minderjarige meisjes misbruikte, sommigen niet ouder dan veertien jaar. Zelfs invloedrijke personen als Trump en Bill Clinton zouden betrokken zijn bij de duistere praktijken. De Amerikaanse podcast The Mysterious Mr. Epstein laat stap-voor-stap zien hoe de miljonair opklom tot Amerika’s hoogste kringen om vervolgens jarenlang ongestoord zijn gang te gaan, onder meer op zijn privé-eiland in het Caribisch gebied. Tot hij in 2019 wordt opgepakt. Maar tot een rechtszaak komt het niet: in zijn cel pleegt Epstein zelfmoord. Huiveringwekkend.

MAN MAN MAN
Laat je vooral niet afschrikken door de titel van deze podcast: de makers laten uitdrukkelijk weten dat de podcast óók leuk is voor vrouwen. In de podcast gaan de vrienden Domien Verschuuren, Bas Louissen en Chris Bergström op zoek naar de vraag hoe mannelijk ze zijn. Alle thema’s komen voorbij: van winkelen tot jaloezie. En dat levert een hoop gezellig geouwehoer en flauwe grappen op. Toch durven de mannen wel echt de diepte in te gaan door eerlijk te zijn over hun onzekerheden en twijfels. Ze zijn inmiddels zo populair dat ze volgend jaar met een theatertournee door het land trekken. En kaartjes veroveren wordt lastig: de show was al binnen een paar uur uitverkocht.

Marvin Jacobs is de Professor Podcast van LINDA.nl. Hij is Creative Director en ontwikkelt podcasts voor mooie merken als KLM en het Rijksmuseum. Een handig overzicht van alle Professor Podcast-tips vind je in deze Spotify-afspeellijst. Tips, vragen of opmerkingen? Mail de professor!

----

Dit artikel verscheen eerder op LINDA.nl, als rubriek 'Professor Podcast'.
Share by: