Blogopmaak

Driving home for Christmas? Dit zijn de 7 beste podcasts van 2019

Marvin Jacobs • dec. 17, 2019
‘Professor Podcast’ Marvin Jacobs zet de beste podcasts van afgelopen jaar op een rij. Voor tijdens een lange autorit naar de sneeuw, of naar het kerstdiner, natuurlijk.

Voor de Nederlandse podcast was het een topjaar: het aantal luisteraars groeide nog nooit zo hard en er verscheen een recordaantal – mooie, goede, spannende – podcasts. Welke mag je niet missen? Dit is de officiële LINDA.nl-selectie van beste podcasts van afgelopen jaar.

BLANKENBERGE TAPES
Bij een fictief luisterverhaal denk je al snel aan stoffige hoorspelen (inclusief geluidseffecten met de vermaarde grindbak). Deze podcast rekent voorgoed af met die associatie. Goede, improviserende acteurs en een ijzersterke vorm maken deze podcast een feest om naar te luisteren.

TANTE JOS
Podcastmaker Mijke van Wijk vraagt zich of de verhalen van haar tante Jos over het verzet in de Tweede Wereldoorlog eigenlijk wel kloppen. In deze prachtig gemaakte productie neemt Mijke ons mee naar een wereld van geheime missies en dappere verzetsdaden. Op haar zoektocht blijken de verhalen over haar tante nét even anders in elkaar te zitten.

MAN MAN MAN
Het drietal Domien Verschuuren, Bas Louissen en Chris Bergström startte eind 2018 met zijn podcast. Dit jaar hebben de mannen hun vorm echt gevonden. Het drietal onderzoekt hoe mannelijk ze zijn – en daarbij sparen ze zichzelf niet. Naast alle flauwe grappen, gaan ze hun onzekerheden en twijfels niet uit de weg.

EL TARANGU
Het drietal van audiocollectief Schik behoort inmiddels tot de top van Nederlandse podcastmakers. In 2017 maakten ze Bob, in 2018 volgde Laura H. en dit jaar verscheen El Tarangu. Deze podcast vertelt het verhaal over een wielrenner die al jaren dood en begraven is, maar vanuit het niets weer opduikt. Prachtig verteld en met liefde gemaakt.

BRAND IN HET LANDHUIS
Al veelvuldig bejubeld en bekroond – ook door ons. We kunnen er onmogelijk omheen: dit is dé podcast van 2019. Een bizar verhaal over een zonderlinge landhuisbewoner. Simon Heijmans gaat op onderzoek en probeert uit te vinden hoe het mysterie over het afgebrande landhuis in elkaar zit. Een verslavend verhaal dat je wilt afluisteren zodra je eraan begint. Grote klasse.

NRC VANDAAG
Dit is misschien wel de meest ambitieuze podcast van afgelopen jaar. Dagblad NRC brengt sinds april elke werkdag opnieuw ‘hét verhaal van de dag’. In zo’n twintig minuten ondervraagt presentator Thomas Rueb een verslaggever of correspondent over een actuele kwestie. Goed geproduceerd, helder verteld en van constante kwaliteit.

VAN TWEE KANTEN
Journalist Corine Koole interviewt mensen al jaren over relaties. Sinds dit jaar doet ze dat ook in de vorm van een podcast. Het zijn openhartige en vaak ontroerende gesprekken, waarbij twee mensen los van elkaar vertellen hoe zij tegen de relatie aankijken. De omstandigheden van die relatie zijn uniek, maar in de levenslessen van deze verhalen zit altijd een universele waarheid.

Marvin Jacobs is de Professor Podcast van LINDA.nl. Hij is Creative Director bij Airborne en ontwikkelt podcasts voor mooie merken als KLM en het Rijksmuseum. Een handig overzicht van alle Professor Podcast-tips vind je in deze Spotify-afspeellijst. Tips, vragen of opmerkingen? Mail de professor!

---

Dit artikel verscheen eerder op LINDA.nl, als rubriek 'Professor Podcast'

Share by: