Blogopmaak

De 7 podcasttrends die 2020 gaan bepalen

Marvin Jacobs • jan. 02, 2020
2019 was het jaar waarin de podcast definitief voet aan de grond kreeg in Nederland: er verscheen een recordaantal nieuwe podcasts, de kwaliteit ging omhoog, het aantal luisteraars nam toe en adverteerders ontdekten het medium. In 2020 zal de podcast in Nederland snel volwassen worden. Dit zijn de zeven belangrijkste ontwikkelingen die ons komend jaar staan te wachten.


1. Kwalitatieve producties van nieuwe spelers

Afgelopen jaar domineerde de NPO de podcast-charts met hoogwaardige producties. Een productie als De Brand in het Landhuis stond vrijwel heel 2019 in de top 10. Ook titels als Tante Jos en Het Verloren Hoofd deden het goed. Daaruit kun je afleiden dat kwalitatieve producties (met een verhaalstructuur, een soundtrack en sounddesign) meer luisteraars bereiken en een langere levensduur hebben dan de gemiddelde praatpodcast. Nu is alleen nog de NPO bereid om te investeren zulke producties, maar in 2020 zullen ook andere (commerciële) spelers hoogwaardige producties uitbrengen.

2. Gepassioneerde maker versus professionals

Met een toename van kwaliteit zal het verschil tussen doe-het-zelf- en professionele producties steeds groter worden. Het is een ontwikkeling die we eerder zagen bij onder meer websitebouwers, blogs en online videos: in eerste instantie stort de gepassioneerde maker zich erop, daarna volgt de professional. Beiden kunnen naast elkaar bestaan, maar het niveauverschil zal steeds groter worden. Een groeiend kwaliteitsbesef zal dit proces alleen maar versnellen.

3. Eén standaard in het meten van luistergedrag

In 2019 verschenen er een stuk of vijf onderzoeken naar de Nederlandse podcastluisteraar. De rode draad was dat het aantal luisteraars groeit, maar voor de rest weken de gegevens flink van elkaar af. Gebrek aan duidelijke definities en onderzoeksmethodiek leverden namelijk verschillende uitkomsten op. Triton Digital is internationaal een gezaghebbend onderzoeksbureau en brengt in 2020 voor het eerst de Podcast Reports uit in samenwerking met het Nationaal Luister Onderzoek. Het wordt gecertificeerd door brancheorganisatie IAB en zal daarom binnen de mediawereld als de standaard gaan gelden.

4. Advertentiemarkt wordt opgeschud in 2020

Beter inzicht in de markt en luistergedrag maakt podcasts interessanter voor adverteerders. Alleen waren de mogelijkheden om te adverteren in Nederlandse podcasts tot nog toe vrij beperkt. Acast brengt daar verandering in. Deze Zweedse startup is al in veel landen gestationeerd en vanaf komend jaar ook in Nederland. Het is een van snelstgroeiende podcastplatformen ter wereld dat met slimme technologie makers en adverteerders aan elkaar verbindt. Met zijn enorme slagkracht gaat Acast komend jaar een duidelijk invloed hebben op het Nederlandse podcastlandschap.

5. Binnenkort in Nederland: Netflix voor podcasts

In landen om ons heen zijn er verschillende platformen die audio-on-demand-content aanbieden volgens een abonnementsmodel à la Netflix. In Nederland zijn we nog aan het ontdekken dat hoogwaardige, auditieve content meerwaarde biedt - nu zal nog maar een kleine groep luisteraars er een abonnement voor willen afsluiten. Maar hoe meer podcasts een onderdeel van ons leven gaan vormen, hoe groter de kans dat platformen als Podimo, Sybel of Luminary zich op de Nederlandse markt zullen richten. En dat zou zomaar al in de loop van 2020 kunnen gaan gebeuren.

6. Big tech-spelers komen met nieuwe toepassingen

Spotify is internationaal hard bezig om de meestgebruikte podcast-app te worden, vooral ten koste van Apple. Afgelopen jaar heeft het bedrijf fors geïnvesteerd in eigen content met de overname van Gimlet Media en aanpassingen in de app. Om marktaandeel te behouden en terug te winnen, wordt in de industry al langere tijd voorspeld dat Apple met eigen, exclusieve podcasts zal komen. En wellicht hebben ze in Cupertino meer troeven achter de hand. Ondertussen azen ook andere big tech-partijen als Facebook en Google op het snel veranderende audiodomein. Luisteren we straks naar onze timeline? Gaat Google ons persoonlijk podcasts aanbevelen? We zullen in 2020 nieuwe en slimme toepassingen zien, zowel technologisch als inhoudelijk.

7. Meer variatie in content

Het komende jaar gaan we meer variatie zien in formats en genres. Fictie-podcasts doen het internationaal bijvoorbeeld goed, maar worden hier nog bijna niet gemaakt. Goed gemaakte podcasts over geschiedenis, wetenschap, sport of economie kennen wij hier ook nog nauwelijks. Met een groeiend aantal luisteraars zullen Nederlandse makers nieuwe wegen inslaan. Niet alleen inhoudelijk, ook in vorm. Bijvoorbeeld dagelijkse, ultrakorte producties van een paar minuten. En de nieuwsbrief die werkgevers per e-mail verspreiden onder hun personeel, maar die niemand leest? Daar komen luisterbare alternatieven voor. Het past allemaal in een brede trend, waarbij we steeds meer tijd luisterend doorbrengen. 

---

Dit artikel verscheen eerder bij het Nederlands MediaNetwerk.
Share by: