Blogopmaak

Lekker luisteren: 5 x kraakverse Professor Podcast-tips

Marvin Jacobs • sep. 12, 2021
Speciaal voor LINDA zette Marvin Jacobs, aka. Professor Podcast, weer de koptelefoon op: op zoek naar de bijzondere podcasts. Het resultaat is een hand picked selectie van vijf shows.
Moderne Liefde

Journalist Corine Koole mogen we inmiddels best de nationale relatietherapeut noemen: voor onder meer LINDA en de Volkskrant schrijft zij al jaren over de liefde en relaties. En, goed nieuws, inmiddels is zij ook fervent podcastmaker: afgelopen zomer startte de serie Moderne Liefde. Je zou dit als een soort sociologisch onderzoek kunnen zien: met de podcast wil Corine namelijk laten in kaart brengen hoe we anno 2021 omgaan met de liefde – in de breedste zin van het woord. Sinds zij mensen interviewt over dit onderwerp heeft ze namelijk veel zien veranderen.

In elke aflevering staat één verhaal centraal, zoals dat van Marieke in aflevering 1. Zij verbreekt in haar studietijd de vriendschap met haar beste vriendin. Iets waar ze later enorm spijt van krijgt. Of het verhaal van Juul, die plotseling de liefde van haar leven verliest. Hoe ga je om met zoiets groots? Stuk voor stuk zorgvuldig en met aandacht vertelde verhalen, met onder de oppervlakte altijd een universele waarheid.

The Dropout

Het verhaal over Elizabeth Holmes is er eentje waarbij je mond steeds verder openvalt van verbazing. Zij werd op haar 19e de jongste vrouwelijke miljardair ooit. Dat kreeg ze voor elkaar met haar bedrijf Theranos, waar talloze vooraanstaande investeerders hun geld insteken. Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld waarmee het op het basis van één druppeltje bloed kan analyseren hoe het met de gezondheid is gesteld en welke mogelijke aandoeningen de persoon heeft.

Alleen… het is pure oplichting. De diagnoses blijken onjuist, met alle levensgevaarlijke gevolgen van dien. De Amerikaanse podcast The Dropout reconstrueerde dit verhaal minutieus (we schreven er al eerder over). Sinds begin deze maand moet Holmes zich voor de rechter verantwoorden voor deze mega-fraude. Om die reden wordt de podcast wekelijks aangevuld met nieuwe afleveringen over de rechtszaak.

Mijn oma de soldaat

Als je aan oorlogen in het verleden denkt, dan zie je toch vooral mannen voor je. Nou ja, misschien op een enkele verpleegster in de ziekenboeg na dan. Maar dat betekent niet dat ze er niet waren, zo leren we uit de podcast Mijn oma de soldaat. Mies van Bekkum voegt zich in 1948 bij het vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger dat Nederlands-Indië vertrekt, om daar te vechten tegen voor het behoud van de kolonie. Pas op hoogbejaarde leeftijd besluit Mies van Bekkum de verhalen over haar soldatenbestaan te delen – met haar kleindochter Jorien Wallast.

Jorien neemt de gesprekken met haar oma op en maakte op basis daarvan deze 5-delige podcast. Stap voor stap probeert ze erachter te komen waarom haar oma en andere vrouwen destijds zo’n gewaagde keuze maakten door zich ver van Nederland in een oorlog te storten. Het is een mooi en persoonlijk verteld verhaal over een groep vrouwen die in de  geschiedenisboeken zelden aandacht krijgen. 

Het laatste avondmaal

Een jaar of vier geleden begon culinair journalist Hiske Versprille met de podcast Cheft. Zij ging langs bij chefkoks en interviewde hen over… ja, vooral eten natuurlijk, en de herinneringen die ermee verbonden zijn. En tijdens het interview werd een gerecht bereid. Inmiddels zijn we een kleine dertig afleveringen verder, heet de podcast Het Laatste Avondmaal en is de interviewer Samuel Levie. Die ken je wellicht van zijn columns in Parool of zijn worstenmerk Brandt & Levie. Ondanks de vele veranderingen is het format redelijk onveranderd gebleven: tijdens het interview wordt een smakelijk gerecht bereid.

De gasten zijn natuurlijk mensen die veel met eten bezig zijn – al dan niet professioneel. Zoals chefs Jean Beddington of Jonnie Boer. Het leuke is dat er ook vaak minder bekende namen worden uitgenodigd. Neem bijvoorbeeld Kaji But, die eigenaar is van Sea Palace, het enorme drijvende Chinese restaurant in Amsterdam. Hij bereidt buikspek, een traditioneel feestgerecht dat ook nog eens de grote favoriet is van zijn vader en zodoende een gerecht met een verhaal. Echt eh… heerlijk om naar te luisteren. 

Welcome to Your Fantasy

A-symmetrische kapsels, Wham!, schoudervullingen en neon-kleuren: dat is zo’n beetje het beeld van de jaren tachtig. Ja, én natuurlijk… de Chippendales: een groep mannelijke strippers die destijds de wereld veroverde. Te herkennen aan een gespierd ontbloot bovenlijf, vlinderstrikje, manchetten en een gillend vrouwelijk publiek. Deze Amerikaanse podcast reconstrueert het verhaal van deze groep strippers in negen afleveringen en laat zien dat er achter die geoliede lichamen en erotisch getinte optredens een totaal andere wereld schuilgaat.

Het verhaal van de Chippendales begint met Somen ‘Steve’ Banerjee, een Indiase immigrant die een slechtlopend café heeft in Los Angeles. Mannelijke strippers zouden zijn zaak wel eens een boost kunnen geven, zo is de gedachte. Dat leidt uiteindelijk tot de succesvolle formule van Chippendales. Met het groeiende succes nemen achter de schermen de spanningen toe en oprichter Banerjee wordt steeds meer paranoïde: hij ziet overal gevaar en dreiging. En dat heeft uiteindelijk dramatische gevolgen, met moord tot gevolg…


Marvin Jacobs is de Professor Podcast van LINDA.nl. Hij is Creative Director bij Airborne en ontwikkelt podcasts voor mooie merken. Zoals Topstukken met Albert Verlinde. Een handig overzicht van alle Professor Podcast-tips en de genoemde afleveringen vind je in deze Spotify-afspeellijst.

Share by: