Blogopmaak

Deze twee nieuwspodcasts zijn de perfecte aanvulling op je ochtendritueel

Marvin Jacobs • sep. 10, 2019
Is er nog ergens een gaatje in je ochtendritueel? Met deze twee nieuwspodcasts ben je elke dag weer op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt.

‘Professor Podcast’ Marvin Jacobs tipt wekelijks bijzondere podcasts op LINDA.nl. Voor in de file, tijdens het uitlaten van de hond of in de sportschool.

DAGELIJKS NIEUWS
De vakanties zijn afgelopen, de scholen zijn begonnen en de redacties – van televisie, kranten én podcasts – draaien weer op volle toeren. Afgelopen week gingen er twee podcasts (opnieuw) van start met dagelijks nieuws. Allereerst het Algemeen Dagblad met OchtendPod, en sinds deze week is NRC Handelsblad na een zomerstop weer terug met NRC Vandaag. De twee shows verschillen nogal in aanpak, maar hebben als overeenkomst dat er elke werkdag een nieuwe aflevering verschijnt die zo’n 20 minuten duurt.

AAN DE KEUKENTAFEL
In de AD. OchtendPod brengen Luuk Ikink en Simone Wijnands – die met elkaar getrouwd zijn – je elke dag het laatste nieuws vanuit hun woonkamer. Je kent Ikink misschien als presentator van RTL Boulevard, en Wijnands is freelance radio dj en podcastmaker. Aan de keukentafel nemen ze het belangrijkste nieuws door van de dag, inclusief het weerbericht. Dat klinkt gewoon als het radionieuws, maar er is een belangrijk verschil: de twee steken hun eigen mening niet onder stoelen of banken en ze vertellen over hun persoonlijke leven. Zo ontdekken we tussen de nieuwsberichten door dat dochter Jelka tandjes krijgt en verhoging heeft. En als er een grote spin rondkruipt in de kamer, gaat Luuk op oorlogspad terwijl de opnames gewoon doorlopen.

VERDIEPING
NRC Vandaag is een stuk minder los, zoals je van een serieuze krant kunt verwachten. De podcast beperkt zich tot hét verhaal van de dag en dat biedt verdieping. Gisteren, in de eerste aflevering na de zomer, bracht NRC Vandaag bijvoorbeeld de primeur over het onderhoud van de inboedel van de Oranjes. Eén van de redacteuren die hier onderzoek naar deed, legt uit hoe de kwestie precies in elkaar zit. Het onderwerp is elke dag anders, maar de vorm niet: een redacteur of correspondent die diep in de materie zit, deelt zijn of haar kennis met vaste presentator Thomas Rueb. En vaak op een verrassend heldere en plezierige manier, dus laat je vooral niet afschrikken door het serieuze imago van de krant.

OCHTENDRITUEEL
De verdiepende verhalen in NRC Vandaag zijn overigens langer dan een dag houdbaar; je vindt er afleveringen die nog steeds de moeite van het luisteren waard zijn. OchtendPod is daarentegen bedoeld om de dag zelf even snel bijgepraat te worden. Allebei perfect om aan je ochtendritueel toe te voegen.

MEER VAN DIT
De NPO brengt in De Dag achtergrondverhalen, nieuwssite NU.nl heeft een dagelijkse podcast met de titel Dit wordt het nieuws en BNR heeft Newsroom. Meer geïnteresseerd in internationaal nieuws? The Daily van The New York Times is een aanrader en bovendien ook de allereerste die met deze vorm experimenteerde.

Marvin Jacobs is de Professor Podcast van LINDA.nl. Hij werkt als Creative Director bij Airborne en ontwikkelt podcasts voor mooie merken. Een handig overzicht van de Professor Podcast-tips vind je in deze Spotify-afspeellijst. Tips, vragen of opmerkingen? Mail de professor.
Share by: