Blogopmaak

5 x de beste Professor Podcast-tips

Marvin Jacobs • jun. 05, 2021
Professor Podcast struinde weer 't internet af, op zoek naar de mooiste en beste podcasts. Met als resultaat een vijftal topproducties. Voor in de hangmat, in 't lentezonnetje.

Marc-Marie & Aaf Vinden Iets
Vooralsnog mogen we deze productie toch wel de podcast-hit van 2021 noemen. Op de valreep van 2020 startten Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius met een podcast die ze - lekker duidelijk - naar zichzelf vernoemden. Het idee is dat zij overal een mening over hebben en alles, maar dan ook écht alles, recenseren. Zo konden we afgelopen maanden bijvoorbeeld horen hoe het duo dacht over de supermarkt, slapen en collega's. De vorm van een recensie is natuurlijk een heerlijke aanleiding voor een gesprek dat vervolgens de ene na de andere zijweg inslaat. Zo komen we in de aflevering over klussen uiteindelijk terecht bij Estelle Gullit en het thema 'kiezen' leidt op onnavolgbare wijze tot een filmpje van een 4-benige vrouw. Lekker associatief inderdaad. Marc-Marie en Aaf zijn inmiddels zo op elkaar ingespeeld dat ze elkaar precies op het juist moment de ruimte geven. Elke zaterdag is er een nieuwe aflevering.

West Cork
Deze Engelstalige podcast gaat al enige tijd van mond-tot-mond onder podcast-fans. Sommigen spreken zelfs van de nieuwe Serial: de klassieker die een paar jaar terug iedereen aan de podcast kreeg. In 1996 werd het Ierse dorpje West Cork opgeschrikt door een wrede en raadselachtige moord op de Franse filmproducente Sophie Toscan du Plantier.  Zij maakte deel uit van een verzameling 'blow-ins': een uiteenlopende mix van mensen die in West Cork waren neergestreken voor een rustig leven ver weg van de drukke maatschappij. Vlak voor kerstmis 1996 wordt Sophie's lichaam ernstig verwond aangetroffen op de oprit van haar woning. Sindsdien is de moord voor de inwoners van West Cork een groot trauma. De makers van de podcast, twee ervaren onderzoeksjournalisten, weten dit verhaal op een ingenieuze manier te vertellen. De 13-delige reeks is daardoor ook veel meer dan een zoektocht naar de dader, het is een portret van een diep getroffen gemeenschap.
    
Vogelspotcast
Een podcast over vogels spotten. Voor niet-vogelaars klinkt dat waarschijnlijk net zo opwindend als een voorgelezen telefoonboek. Maar ho. Wacht even met conclusies trekken over de Vogelspotcast: het is namelijk serieus leuk om naar te luisteren. Arjen Dwarshuis is Wereldrecordhouder vogels kijken (ja, daar kun je dus records in halen). Hij neemt zijn jeugdvriend Gisbert van Baalen mee op vogelsafari. De eerste aflevering begint gewoon om de hoek, in het Amsterdamse Vondelpark. Gisbert is een totale leek die amper een duif van een mus weet te onderscheiden en dat verschil in kennis is de kracht van de podcast. Behalve dat het veel grappige gesprekken oplevert, geeft het Arjen alle ruimte om zijn kennis over vogels en natuur te delen. De sfeer is lekker losjes, dit zijn twee vrienden die elkaar overduidelijk al heel lang kennen. Heerlijk om met dit duo op pad te gaan. 

Buiten de Muren
Podcastmaker Marjolein Knol maakte twee jaar geleden een serie over het leven in de gevangenis, Binnen de Muren.  Nu komt ze het een nieuwe reeks, over het leven erbuiten. Het is een ambitieus project, want deze keer volgt ze een jaar lang  twee criminelen die weer vrije voeten komen: Harry en Bram. Beiden hebben flinke gevangenisstraffen achter de rug, de één vanwege moord, de ander vanwege de zoveelste winkeldiefstal. De podcast is verre van sensationeel; Marjolein maakt een zorgvuldig opgebouwd portret en schetst met aandacht de levens van haar hoofdpersonages. Daarbij geeft ze ook ruimte aan haar eigen bedenkingen en overwegingen, bijvoorbeeld als ze meer wil weten over de moord die Harry heeft gepleegd. Een ongemakkelijk onderwerp dat ze al hakkelend aan de orde brengt. Maar ze doet het wel. Door haar open houding weet ze een band op te bouwen met de twee mannen, waardoor zij eerlijk durven zijn. Zo horen we van heel dichtbij hoe Bram en Harry proberen een nieuw leven op te bouwen - en of het ze lukt om uit handen van justitie te blijven.

Kind Kan de Was Doen
Presentator en acteur Maxim Hartman bespreekt in zijn nieuwe podcast grote maatschappelijke problemen. Met kinderen. Wie het werk van Maxim een beetje kent, weet dat je hierbij geen diep-inhoudelijke gesprekken hoeft te verwachten.  Nee, het is vooral heel erg grappig. Dat begint al met de terugkerende openingsvraag aan de 4 tot 7-jarigen: wat doe jij in het dagelijks leven? En dan legt hij een groot maatschappelijk thema voor. Zo vraagt hij aan Isabelle (6) of zij oplossingen heeft voor burn-outs onder volwassenen. Pieter (7) mag zijn licht laten schijnen over de crisis op de woningmarkt. De kinderen hebben natuurlijk geen idee waar het over gaat, dus meestal moet Maxim eerst uitleggen wat het probleem inhoudt. Hoe grappig dat ook is, stiekem zit er ook nog een dubbele laag in. Wanneer je in kindertaal deze problemen uitlegt, dan hoor je vaak hoe idioot ingewikkeld wij als volwassenen de wereld hebben gemaakt. En hoe simpel de oplossingen kunnen zijn. Pieter vindt dat huisjesmelkers bijvoorbeeld gewoon hun moeten huizen verdelen en weggeven, want dan krijgen ze meer vrienden. Of we gaan gewoon met zijn allen in een piratenschip wonen, dat kan natuurlijk ook. 

Marvin Jacobs is de Professor Podcast van LINDA.nl. Hij is Creative Director bij Airborne en ontwikkelt podcasts voor mooie merken. Zoals Topstukken met Albert Verlinde. Een handig overzicht van alle Professor Podcast-tips en de genoemde afleveringen vind je in deze Spotify-afspeellijst.
Share by: