Blogopmaak

Hoe Google podcasts vindbaar maakt

Marvin Jacobs • feb. 27, 2020
Marvin Jacobs is Creative Director bij audio agency Airborne en ontwikkelt onder meer podcasts in opdracht van organisaties en merken, zoals KLM en het Rijksmuseum. Voor MarketingTribune bericht hij maandelijks over de belangrijkste ontwikkelingen binnen het snel uitdijende audiodomein - binnen en buiten Nederland.

Recordverkoop smart speakers
Smart speakers veroveren nog altijd in hoog tempo huishoudens wereldwijd. Verkooprecords worden zo’n beetje op kwartaalbasis verbroken - en dat is ook het geval in laatste kwartaal van 2019. Toen werden er wereldwijd in totaal 55 miljoen smart speakers verscheept. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018 daarvoor is dat een groei van 44,7 procent, zo bericht vakmedium Voicebot.ai. Het totale aantal verkochte smart speakers in 2019 loopt daarmee op tot 146,9 miljoen - en ja, dat is al weer een record.

Ook in Nederland draagt een steentje aan bij aan die groei in verkoop: volgens de Nationale Voice Monitor heeft een kleine 15 procent van de Nederlandse huishoudens inmiddels een smart speaker in huis. Het gebruik van voice is overigens vele malen groter, omdat de meeste Nederlanders de voice assistent van hun telefoon gebruiken, in plaats van een smart speaker. En de meeste respondenten binnen dit onderzoek geven aan dat ze verwachten dat voice alleen maar méér zullen gaan gebruiken.

Google podcast homepage
Twee jaar geleden formuleerde Google de ambitie om te helpen het aantal podcastluisteraars in de wereld te verdubbelen. Het bedrijf werkt sindsdien hard aan het verhogen van de vindbaarheid van podcasts. Zo worden bijvoorbeeld een relevante podcasts tussen de Google-zoekresultaten gezet. De laatste toepassing die deze maand live werd gezet: een homepage voor podcasts. Nu kon je via Google al zo’n beetje alle podcasts beluisteren die je wilde, maar dan moest je precies weten wat je zocht. Via de homepage krijg je specifieke categorieën en hitlijsten te zijn, die overigens nu nog wat karig zijn. Handig: als je ingelogd bent met je Google-account, kun je eenvoudig verder luisteren op een ander apparaat.

Podcastradio
De vindbaarheid van podcasts wordt vaak gezien als de Achilleshiel van het medium: hoe vind je als newbie een podcast die je interessant vindt? Om luisteraars op weg te helpen, ging deze maand in Londen een bijzonder initiatief van start: Podcast Radio. Dit is een podcastradiozender, te ontvangen via de ether (en online uiteraard). En dat lijkt natuurlijk een tikje paradoxaal: podcasts zijn toch voor mensen die niet meer liniear luisteren? Het idee is dat zoekende radioluisteraars worden geholpen met het ontdekken van bijzondere podcasts.

Oscars voor podcasts
Bij de volwassenwording van de podcast kan het natuurlijk niet ontbreken aan een serieuze award-show. Nu zijn er verspreid over de wereld - ook in Nederland - allerlei initiatieven om podcasts te bekronen, maar één grote gezaghebbende award is er nog niet. Daarom hebben een aantal grote podcastuitgevers, waaronder Spotify en Sony Music Entertainment Group, zich verenigd in The Podcast Academy om vanaf 2021 jaarlijks Golden Mics uit te reiken. Los van deze ‘Oscars voor podcasts’ zal de academy webinars en netwerkbijeenkomsten (in de VS) organiseren.

Podcastadvertenties zeer effectief
Adverteren in podcasts is effectiever vergeleken met andere media. Dit werd afgelopen jaren al door verschillende onderzoeken aangetoond (van bijvoorbeeld Midroll Media). Het meest recente onderzoek is afkomstig van marketingbedrijf Claritas. In een gratis te downloaden whitepaper tonen de onderzoekers onder meer aan dat adverteren in podcasts de kans met 34 procent vergroot dat er tot aankoop wordt overgegaan. Daarmee is het medium beduidend effectiever dan adverteren op televisie.

Case: Charles Schwab
De Amerikaanse bank en investeringsmaatschappij Charles Schwab is internationaal gezien misschien wel hét voorbeeld van een bedrijf dat podcasts een structurele plek heeft gegeven binnen zijn marketingcommunicatie. Met een portfolio van 5 verschillende titels bedienen ze uiteenlopende doelgroepen. Zo richt ‘WashingtonWise Investor’ zich op investeerders en helpt ‘Financial Decoder’ consumenten  met hun financiële beslissingen. ‘Choiceology’ is de vlaggenschip-show en vertelt verhalen over hoe wij als mensen keuzes maken - en hoe irrationeel dat vaak gaat. De aanpak van Charles Schwab is slim omdat de verschillende podcasts naar elkaar verwijzen, waardoor het bereik van de één de ander ten goede komt. Zo heeft het bedrijf een hele zichtbare positie geclaimd binnen het audiodomein.


Dit artikel verscheen eerder op MarktetingTribune.nl
Share by: